Sukkersaltet torsk med rødbedepuré, braiseret oksetykkam og quinuasalat med grønkål, feta og grape mm

Det er lidt vedmodigt her pÃ¥ Ã¥rets første dag at blogge om Ã¥rets sidste dag. For mig betyder det sidste blog for et helt specielt gastronomisk Ã¥r. Et Ã¥r med Almanakken… Jesper har samlet alle siderne i et word dokument med indholdsfortegnelse og det hele. Det er blevet til mange sider. Jeg er ved at læse siderne i gennem. PÃ¥ et tidspunkt regner jeg med, at der vil komme et par ord om, hvordan det i al sin helhed har været at lave mad efter Almanakken. Vi fÃ¥r se.

Tilbage til nytårsmiddagen. År 2014 sluttede ligesom det startede på en onsdag. Vi skulle altså have haft stegt lever. Jeg gik dog ud fra, at når det der mest af alt mindede om en julemiddag faldt på en lørdag, måtte nytårsmiddagen nok skulle laves lørdagen efter. Derfor blev middagen i går til ovenstående overskrift. Til hovedretten tilføjede jeg gulerodspuré med cheddarost og portobellosvampe fyldt med bacon, persille, Pommes Anna a la Charlotte samt et kuvertbrød formet som en ikke særlig vellykket knallert. Jeg kunne dog ikke dy mig for at servere bruchetti med leverposteg ved siden af et fad med snacks til Hendes Majestæt Dronningens nytårstale.

Den sukkersaltede var en meget positiv oplevelse. Jeg er altid meget spændt på resultatet af kød, som egentlig serveres rå. Torsken blev portions anrettet i tynde skiver på en tallerken. Små klatter af rødbedepuréen sat tilfældigt og med løs hånd dryssede jeg persille over tallerkenen som var det et drys af konfetti. Enkelt og elegant med farver og smag, der bare sad lige i skabet.

Da jeg talte med slagteren om, hvor meget kød jeg skulle beregne til 6-8 voksne og to store børn, mente han at jeg skulle regne med 300 g pr mand. Kødet ville svinde og jeg skulle nødig stÃ¥ med for lidt. Slagteren havde ret. Der var ikke meget kød til overs. Det der er, kommer til at passe til en let aftensmad. I følge opskiften skulle kødet ikke brunes før det blev lagt pÃ¥ en bund af hvidløg, løg, gulerødder  med mere. Min steg blev brunet i stegegryden inden den blev lagt pÃ¥ en bund af grøntsager. Da jeg ikke har en stegeso, kom min skønne stegegryde en tur i ovn en. Der passede retten sig selv de næste 2½ time. Tror ikke, jeg behøver at sige at kødet var dejlig mørt. Stegen er mÃ¥ske ikke sÃ¥ elegant som en anden steg kunne være en nytÃ¥rsaften – men smagen var god.

Der er en stor skål quinuasalat med grønkål, feta og grape til overs fra i går, til trods for at jeg kun lavede den efter opskriften uden at gange op. Nu havde jeg også tilført flere tilbehør end tilskrevet.

Til dessefoto 1.JPGrt ville jeg have lavet chokoladefondant med sveske-og armagnac-is. Jeg kom dog til at tænke på den meget velsmagende chokoladeroulade, fra Meyers kagebog, som vi lavede tidligere på året. Pakket ind i fondant ville den kunne tage sig ud som en knallert. Noomi og jeg gik til værket og kreerede en hel hæderlig dessertkage.

I min indledning skrev jeg at et veldækket bord, betyder meget for mig. Nytårsaften fik den hele armen. Desværre glemte jeg at tage et billede af bordet.

Udgivet i Uncategorized | En kommentar

Grydestegt oksebov med rodfrugter

Det er Ã¥rets anden sidste dag. Ã…ret i Ã¥r slutter med stegt lever som det startede – eller skal vi mon fejre nytÃ¥r med lidt andet kødret end stegt lever?

Til aften skulle vi have en grydestegt oksebov. Det er en af de retter, som bare skal passe sig selv i ovnen. Noomi og jeg kunne altså handle de sidste varer ind mens retten passede sig selv. Det var kun Noomi og jeg, der skulle spise herhjemme. Derfor erstattede jeg øl med bouillon, da hun ikke har været så glad for smagen, de andre gange, vi har brugt øl. Noomi var til aften mest glad for kødet og sovsen. Kødet var fantastisk mørt. Det nåede også at få omkring to timer, før vi var klar til at spise. Vi fik ikke kogt kartofler, men havde købt et dejligt brød med hjem, som kunne suge den dejlige sovs. Først da vi sad ved bordet, gik det op for mig at avocadoerne til salaten stadig lå på køkkenbordet. Mon ikke avokadosalat kunne være god nytårsdag. Måske vi blot skulle lave guacemole til nachos i morgenaften. Dem kan vi eventuelt nyde, mens vi hilser på hendes majestæt dronning Margrethe.

Udgivet i Uncategorized | 44 kommentarer

Vegetarcurry

Jeg skulle have bagt naanbrød til retten i dag. Det nÃ¥ede jeg ikke. Vi spiste lunede gulerodsboller fra i lørdags til retten. Elsker ellers naanbrød. Heldigvis har jeg snart et helt nyt Ã¥r, hvor jeg kan boltre mig i madlavningens kunst uden at være “dikteret” af, hvad og hvornÃ¥r.

Carryretten var bestemt velsmagende. Jeg serverede revet kokosmel og rosiner i skåle ved siden af, da jeg mente, det kunne gøre retten vel.

Retten er enkel at lave. Alle grøntsager, gulerødder, løg, porrer, selleri og bladselleri samt æbler skulle skæres i grove tern. De blev så svitset i en gryde med olie, hvidløg og karry et par minutter, hvorefter vand og æbleeddike blev tilsat. Efter at have dampet godt fem minutter blev der hældt piskefløde ved, som nu kogte ind til retten tyknede. Ingefær, citronskal og -saft samt salt og peber blev tilsat, og retten var nu klar til servering.

Udgivet i Uncategorized | 16 kommentarer

Lørdag i uge 51″et julemÃ¥ltid”

Da Meyer fik redigeret Almanakken, er det klart at juleaften faldt en lørdag. Dagens middag er andesteg med svesker, æbler og brun sovs. Vi var så heldige at blive inviteret i byen, så den tager, vi lige en anden gang. Ligeså med risalamanden.

Udgivet i Uncategorized | Skriv en kommentar

Nudelsalat med kylling blot stir fried

Hm, hvad har hun nu fundet på at titel til lørdagens middag, hvor hun skulle have lavet sukkersaltet torsk. Tja, jeg havde en del kalkun til overs, og da jeg ikke kunne finde en kalkungryde i Almanakken, måtte jeg improvisere. Tirsdag i uge to lavede jeg en nudelsalat med kold kylling, jordnødder, lime og soja. Til aften stegte jeg kalkun rester i min wok, hvor i jeg tilsatte rester af min grønkålssalat med gulerødder (fignerne fiskede jeg fra). En god portion opblødte ægnudler blev nu tilsat, og fik lov til at stege med. Jeg er godt klar over at retten i uge 2 var en salat, og at den ikke blev stir fried. Jeg blev blot inspireret af denne ret, da jeg tilberedte vores aftensmad til aften. Jeg elsker at anvende rester på en god og alternativ måde.

Udgivet i Uncategorized | 35 kommentarer

Ryd op i køleskabet før nytår

Nej det er ikke en ret, jeg har fundet i Almanakken, og ærligt talt, havde jeg ogsÃ¥ planlagt at lave lammegryde med koriander og tomater til aften. Blot havde jeg endnu ikke købt ind dertil. SÃ¥ var det vi fik et hold venner pÃ¥ besøg i aftes. Vi kom til at tale med vores venner om, at holde hviledagen i hu. Det er ét af de 10 bud, som vi i den moderne verden, synes at have glemt. Da lukkeloven blev lavet om, tog det mig lidt tid før jeg begyndte at handle om søndagen. Hvorfor skulle man, nÃ¥r man havde alle de andre dage til det. Da jeg først havde handlet en enkelt søndag, blev det nemt at handle en anden gang. Dog har jeg hele tiden ment at det var forkert. Jeg kunne have sagt til mig selv, at det vil jeg lave til et nytÃ¥rsfortsæt – men hvorfor ikke starte med det samme. Derfor overskriften Ryd op i køleskabet før nytÃ¥r.

Jeg tænkte,  at det ville gøre godt at rydde op i køleskabet, spise rester, sÃ¥ gode madvarer ikke skulle smides ud. Faktisk kom jeg til at tænke pÃ¥ Tsagaan Sar, som er mongolernes nytÃ¥r. Det er en tid, hvor bÃ¥de hjem og sind gøres hovedrent. Gamle stridigheder og konflikter forsones og hjemmene gøres hovedrent. Vi stÃ¥r foran nytÃ¥ret – Ã¥r 2015. Der blev ryddet op i køleskabet, og nej der blev ikke mange rester af resterne.

Noomi elsker sprød svær. Så jeg satsede resten af svinekammen fra juleaften. Stegen blev først lunet i mikroovnen, hvorefter den fik nogle minutter under grillen i ovnen. Sværrene knasede og kødet blev ikke tørt. Tror faktisk forsøget var helt vellykket.

Mine forældre havde fået skrællet alt for mange kartofler til jul. De blev nu braset. Jesper havde købt for mange champignoner til kalkunen. De blev til flødestuvede kartofler.

Med lidt syltede rødbeder og agurksalat blev det til en helt hæderlig middag.

Udgivet i Uncategorized | 4 kommentarer

Juleaften

Da Meyer skrev/redigerede Almanakken, faldt juleaften helt klart lørdag i uge 51, og ikke som i år, onsdag i uge 52. Skulle jeg have lavet mad efter Almanakken, ville min familie have fået serveret stegte saltsild med bløde løg og rugbrød. Meget har min familie været igennem i år af anderledes retter og smage. Dog ville jeg ikke udsætte dem for ikke at få julemaden, som de plejer; nemlig:

  • Kalkun fyldt med flødeopblødt brød, tranebær, valnødder/kastanier, bladselleri og champignon samt salt/peber og et godt drys timian
  • Svinekam med laurbær
  • brune og hvide kartofler

Som tilbehør fik Meyer dog lov at komme med til bords. Jeg havde nemlig både lavet grønkålsalaten fra onsdag i uge 51, samt rødkålssalaten fra torsdag i uge 50.

Jeg havde som altid lavet en tidsplan, så julegudstjenesten passede med, hvornår henholdsvis kalkun og svinekam skulle i ovnen. Juleaften er en af de dage, hvor jeg er lykkelig for min kombiovn. Jeg kunne ikke have serveret både kalkun og svinekam uden begge ovne, med mindre jeg havde brugt min Weber. Det er også sket nogle år, hvor vi skulle have plads til to kalkuner med mere. Alt var gjort klart til at salaterne skulle blandes en times tid, før vi skulle spise. Ris a la manden var klar til at blive hældt op.

Vi skulle til at gÃ¥ ud af døren, da jeg kommer i tanke om, at kalkunen ikke var kommet ind i ovnen. Piv! Det er ikke nok at lave huskesedler til sig selv – man skal ogsÃ¥ se pÃ¥ dem…Jeg havde bare følt, at jeg var sÃ¥ meget med. Noomi og jeg havde set julekalenderen pÃ¥ computeren, sÃ¥ vi ikke var afhængig af at skulle se den nÃ¥r DR viste den i fjernsynet.

Kalkunen kom i en kold ovn sat til lidt mere varme end ellers. Ovnen blev skruet ned, da vi kom hjem fra kirke. Jesper satte svinekammen i ovnen, da den skulle ind. Det er vidst første år, han tager så meget del i julemiddagen!!! Både kalkun og svinekam blev lige så perfekte, som de plejede                                                        e.Jesper Nymann Madsens billede.

Og vi havde en velsignet juleaften. Glædelig jul.

Udgivet i Uncategorized | 2 kommentarer

Tærte med bacon og ost

Tærten med bacon og ost, var egentlig gårsdagens ret. Da jeg var i byen til julefrokost i går, blev det dagens ret. Som tilbehør forslå Meyer, at man kan servere en grønkålssalat med pære og valnødder. Da jeg havde rigelig med grønkålsalat med gulerødder og figner tilbage fra juleaften, blev det dagens salat. Den var stadig sprød og frisk.

Tærten, skønt den var fed med bacon, fløde og ost, var et skønt alternativ til al julemaden. Samtidig var den enkel at gÃ¥ til, hvilket passede mig rigtig godt i dag. Vi havde nemlig venner til eftermiddagskaffe. Jeg havde i nogle været opmærksom pÃ¥, at jeg let og elegant var sprunget julekagen over fra uge 49. Den var jeg da lige nødt til at bage. Der var bÃ¥de abrikoser, dadler og figner til overs fra juledagene og Jesper havde ikke fÃ¥et øje pÃ¥ alle rosinposerne. AltsÃ¥ kunne jeg svinge mig op pÃ¥ de 750 g tørret frugt, som opskriften lød pÃ¥. Uhørt mange gram tørret frugt. Indrømmet, jeg var nødt til at genlæse opskriften et par gange. Herudover skulle jeg bruge 500 g muscovadosukker. Muscovadosukker er uraffineret rørsukker. Da jeg ikke havde nok muscovadosukker, tilsatte jeg halvt rørsukker og halvt muscovadosukker. Kagen blev rigtig fint. Jeg ved naturligvis ikke, hvordan den ville have været helt efter bogen. Der skulle ikke bruges bagepulver i dejen. Jeg var derfor noget spændt pÃ¥ konsistensen af kagen. Nok var der brugt seks æg,m som nok skulle kunne fÃ¥ kagen lidt luftig – men alligevel! Der er kun godt at sige om kagen. Den skal spises i smÃ¥ mængder, da den er meget rig pÃ¥ bÃ¥de frugt og nødder. SÃ¥ nyd den bare bid for bid – evt. med lidt skyr. julekage

Kagen bages 2 timer og står så i oven indtil den er kold. Det havde jeg overset da vi inviterede vores venner. Så vi startede med småkager og konfekt, før kagen var bagt færdigt. Halvdelen af kagen fik ikke lov til at stå til ovnen var kold. Den lune kage var lækker svampet. Nu er jeg spændt på, hvordan den anden halvdel har det i morgen. Da skal et andet hold venner smage på bagværket.

Udgivet i Uncategorized | 23 kommentarer

1.juledag

Det er første juledag og efter en kort arbejdsdag, stod dagen pÃ¥ julefrokost hos mine forældre. Der har ikke været lavet Meyer mad i mit køkken hele dagen – lad os se, hvad dagen i morgen bringer.

Udgivet i Uncategorized | 11 kommentarer

Tarteletter med kylling og selleri

Smager fortrinligt Рmen det er et stort arbejde. Kyllingen fik dog lov til at koge i en gryde i g̴r, mens svinekammen simrede i en anden gryde. I dag skulle suppen blot koge ind og fyld og sovs beredes.

Suppen kogte mens jeg malede skabe, og sÃ¥ julekalender med Noomi. SÃ¥ mÃ¥ske det ikke var sÃ¥ stort et arbejde alligevel. Igen mÃ¥ jeg tilstÃ¥, at selleri slet ikke er sÃ¥ slem som i min barndom. Gad vide om der er “opfundet” en ny slags selleri!!!

Udgivet i Uncategorized | En kommentar