Sukkersaltet torsk med rødbedepuré, braiseret oksetykkam og quinuasalat med grønkål, feta og grape mm

Det er lidt vedmodigt her pÃ¥ Ã¥rets første dag at blogge om Ã¥rets sidste dag. For mig betyder det sidste blog for et helt specielt gastronomisk Ã¥r. Et Ã¥r med Almanakken… Jesper har samlet alle siderne i et word dokument med indholdsfortegnelse og det hele. Det er blevet til mange sider. Jeg er ved at læse siderne i gennem. PÃ¥ et tidspunkt regner jeg med, at der vil komme et par ord om, hvordan det i al sin helhed har været at lave mad efter Almanakken. Vi fÃ¥r se.

Tilbage til nytårsmiddagen. År 2014 sluttede ligesom det startede på en onsdag. Vi skulle altså have haft stegt lever. Jeg gik dog ud fra, at når det der mest af alt mindede om en julemiddag faldt på en lørdag, måtte nytårsmiddagen nok skulle laves lørdagen efter. Derfor blev middagen i går til ovenstående overskrift. Til hovedretten tilføjede jeg gulerodspuré med cheddarost og portobellosvampe fyldt med bacon, persille, Pommes Anna a la Charlotte samt et kuvertbrød formet som en ikke særlig vellykket knallert. Jeg kunne dog ikke dy mig for at servere bruchetti med leverposteg ved siden af et fad med snacks til Hendes Majestæt Dronningens nytårstale.

Den sukkersaltede var en meget positiv oplevelse. Jeg er altid meget spændt på resultatet af kød, som egentlig serveres rå. Torsken blev portions anrettet i tynde skiver på en tallerken. Små klatter af rødbedepuréen sat tilfældigt og med løs hånd dryssede jeg persille over tallerkenen som var det et drys af konfetti. Enkelt og elegant med farver og smag, der bare sad lige i skabet.

Da jeg talte med slagteren om, hvor meget kød jeg skulle beregne til 6-8 voksne og to store børn, mente han at jeg skulle regne med 300 g pr mand. Kødet ville svinde og jeg skulle nødig stÃ¥ med for lidt. Slagteren havde ret. Der var ikke meget kød til overs. Det der er, kommer til at passe til en let aftensmad. I følge opskiften skulle kødet ikke brunes før det blev lagt pÃ¥ en bund af hvidløg, løg, gulerødder  med mere. Min steg blev brunet i stegegryden inden den blev lagt pÃ¥ en bund af grøntsager. Da jeg ikke har en stegeso, kom min skønne stegegryde en tur i ovn en. Der passede retten sig selv de næste 2½ time. Tror ikke, jeg behøver at sige at kødet var dejlig mørt. Stegen er mÃ¥ske ikke sÃ¥ elegant som en anden steg kunne være en nytÃ¥rsaften – men smagen var god.

Der er en stor skål quinuasalat med grønkål, feta og grape til overs fra i går, til trods for at jeg kun lavede den efter opskriften uden at gange op. Nu havde jeg også tilført flere tilbehør end tilskrevet.

Til dessefoto 1.JPGrt ville jeg have lavet chokoladefondant med sveske-og armagnac-is. Jeg kom dog til at tænke på den meget velsmagende chokoladeroulade, fra Meyers kagebog, som vi lavede tidligere på året. Pakket ind i fondant ville den kunne tage sig ud som en knallert. Noomi og jeg gik til værket og kreerede en hel hæderlig dessertkage.

I min indledning skrev jeg at et veldækket bord, betyder meget for mig. Nytårsaften fik den hele armen. Desværre glemte jeg at tage et billede af bordet.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


8 × = tyve fire

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>