PÃ¥sken

Det er blevet anden påskedag og jeg har ikke blogget, da jeg har været uden netforbindelse. Jeg er derfor nødt til at blogge for de sidste dage her.

Skærtorsdag

Skidne æg og gravad lammemørbrad                                      Èn ting man skal være opmærksom pÃ¥, nÃ¥r man laver mad “sammen med” Meyer, er at fÃ¥ læst opskriften til ende. Jeg havde blot læst at mørbraden skulle ligge i lage 2-3 dage. Nærlæser man opskriften stÃ¥r der, at man efter de 2-3 dage skal sigte lagen fra og kasserer den, men beholde krydderierne, og knuse dem i en morter. Mørbraden skulle nu rulles i krydderierne, og lægges i et nyt fad yderligere et døgn.

Interessant at servere skidne æg pÃ¥ en torsdag. I Ã¥r faldt det sÃ¥ pÃ¥ skærtorsdag. Historisk var pÃ¥ske lørdag den eneste tid pÃ¥ Ã¥ret, hvor almindelige borgere spiste æg, masser af æg. PÃ¥ske lørdag blev kaldt “skidtlørdag” eller “skiden lørdag” fordi det var vaskedag.Deraf navnet “skidne æg”. Det var nu interessant at smage æggene, og se hvad der lÃ¥ bag retten.

Langfredag

Helstegt lammekølle med krydderurteskorpe og grøn hvedeotto                                                                                             Jeg elsker lammekølle og var vild med dækket af krydderurteskorpen. Hvedottoen passede perfekt til kødet og hele retten passede næsten sig selv. Det var derfor en dejlig nem ret at gå til. Meget passende for langfredag, hvor tankerne også gik til korset ind i mellem.

Påske lørdag

Som en del af forreten til en let påskefrokost serverede jeg den gravede mørbrad på ristet rugbrød. Uhm, jeg kunne næsten spise mørbraden som var det slik.

Til eftermiddagskaffen havde jeg blandt andet lavet søndagens rabarberlagkage. Da jeg skulle lægge den sammen, kunne jeg ikke finde rabarberkompotten. Da jeg om morgenen havde været i gang med at lave rabarberscones, var jeg kommet til at tage kompotten i stedet for at lave en ny kompot. Da jeg nu havde gæster, og skulle lægge lagkagen sammen var gode råd dyre. Jeg vendte hjemmelavet jordbærmarmelade i flødeskummen og fik serveret en dejlig frisk lagkage, som blot ikke længere kunne kaldes rabarberlagkage. Og jo mine scones blev også en succes!

Påskedag 

Peberhakkebøf med kartoffelkroketter                                             Resten a den gravede lammemørbrad blev igen serveret som forret på ristet rugbrød og med fennikel- og skvalderkålssalat. Jeg har ikke været den største fennikelspiser, men det smager nu godt, og passede super fint til kødet.

Hakkerbøfferne smagte som hakkebøffer nu gør og så sprang jeg ellers over, hvor gærdet er lavest og serverede kartoffelkroketter fra frost. Hvor kunne jeg??? Ja, nogle gange skal der bare mad på bordet!

2. påskedag

Vi har været til 80 års fødselsdag i dag og ikke selv været i køkkenet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PÃ¥skelørdag  kaldtes ogsÃ¥  “skidtlørdag” eller “skiden lørdag” fordi det var vaskedag. Et andet navn – “Stumpelørdag” – viste, at man fandt dagen for kort til alt det, der skulle nÃ¥s inden den højhellige søndag.
- Historisk var det den eneste tid på året, hvor almindelige mennesker spiste æg i store mængder, og det var festmad. Skidne æg er således opkaldt efter denne dag.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.


6 − to =

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>